Berita Baik Untuk Pencari Kerja - Temuduga Pemadanan Kerja

Berita baik untuk pekerja yang diberhentikan atau bakal berhadapan dengan tindakan sedemikian. Kerajaan akan mengadakan Hari Pemadanan Pekerjaan khusus kepada golongan berkenaan setiap dua minggu serentak di 15 pusat di seluruh negara.

Inisiatif anjuran Kementerian Sumber Manusia adalah langkah terbaru kerajaan menangani masalah pemberhentian pekerja yang semakin rancak kebelakangan ini.

Pada hari tersebut sesi temuduga antara pekerja dan majikan akan dijalankan. Istimewanya program itu ialah proses untuk mendapatkan pekerjaan lebih mudah dan cepat.


Majikan akan memberi keputusan sama ada sesuatu permohonan itu berjaya atau sebaliknya pada hari yang sama. Menurut Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S. Subramaniam, langkah proaktif itu diambil bagi menangani kes pemberhentian pekerja.

Katanya, ini termasuk kira-kira 45,000 pekerja yang dijangka diberhentikan berikutan krisis ekonomi global.

‘‘Program itu akan dimulakan tidak lama lagi. Kementerian bekerjasama dengan pihak majikan yang menemuduga sendiri pekerja yang diperlukan dalam bidang-bidang berkaitan.

‘‘Hari Pemadanan Pekerjaan itu akan diadakan berterusan sehingga kita berpuas hati dengan jumlah yang mendapat pekerjaan berbanding yang telah diberhentikan,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Dipetik dari Utusan Malaysia

How to Do a Resume in Simple Steps

When writing a resume, the ultimate goal is to get the job. This is actually wrong; the real objective is to get the interview, because this is the venue that will enable you to present and show your true skills and abilities. Let’s see how to do a resume in simple steps:

- First of all you need to organize the content. Make a list of the jobs you previously had and write down the dates. It is important to show that you are well organized, so avoid sloppy work. Do not leave anything out, because nowadays employers like seeing how experienced their potential employees are.

- Include awards, degrees and skills, or anything that could be impressive and gripping.

- Organize the lists by category, avoiding unnecessary details. Keep to facts.

- Try to tailor your resume to the particular position. Try to see what the most significant part for this job is; if the employer considers educational background more important, try to focus on that; if professional experience is more crucial try to focus on denoting your prior experience. Include details that show what your role has been in the previous companies and job positions and do not omit any awards or acclaims you got due to great performance.

- State your objective; keep it to the point and use small and simple sentences, customizing it to the position as much as possible.

- Mind the format. Keep clean lines and make your resume readable. Keep in mind that your resume is the first impression you create. You don’t want it to be the last, therefore you need to make it gripping and interesting.

- Be concise and precise. Avoid spelling or grammar mistakes and anything that might create the impression that you are a careless and disorganized person.

Job Vacancy Part Time Job Work from Home Finance hr admin marketing clerical bank it hotel graduate data entry work at home jobs at home online jobs Part Time Work Make Money Online earn internet typing make money from home Work at Home Part Time Cari Duit Internet Online Kerja Part Time di Malaysia Buat Duit di Rumah Kerja Sambilan Kerja Kosong Jawatan Kosong home based part time job in malaysia online jobs for college students career opportunities in malaysia online jobs work from home in malaysia part time online jobs part time vacancy online typing job part time job malaysia home-based business opportunities extra income jobsonline how to do business online Job Vacancies

25 Responses to “Berita Baik Untuk Pencari Kerja - Temuduga Pemadanan Kerja”

  1. macam mane nak tahu bile temuduga nya. paparkan lah tempat dan tarikh temuduga tersebut..klu bole wat temuduga kat perak biarlah tempat yang strategik spt area greentown. lagi pun kat sane pusat bandar…

  2. Azliana binti Samsudin on July 10th, 2009 at 10:16 pm

    Assalamualaikum…
    sy nak sangat keja kerajaan…
    sy lepasan sijil kolej komuniti jurusan senibina…
    sy xkisah keja dalam bidang ape pun..
    asalkan dapat keja kerajaan sebab sekarang ni pun sy keja kontrak je…sy harap pihak encik dapat mempertimbangkan pemohonan sy..

  3. abdullah b azmuni on July 16th, 2009 at 4:37 pm

    sapa sapa nak pakai pemandu,,pemandu jentra berat atau lori,,atau kereta,,memerlukan jawatan pemandu

  4. Salam,
    Saya syaiful dari bandar sunway,pj sedang mencari pekerjaan.. Pengalaman saya sebelum ini sebagai team leader di umw toyota shah alam.. Selain itu saya pernah bekerja di sebuah syarikat courier sebagai seorang dispatch.. Sekiranya ada jawatan yang bersesuaian dengan saya sila emailkan kepada ct_thenation@yahoo.com

  5. Salam suma,

    I’m looking for a temporary driver(preferable female) yang tahu jalan2 di johor bahru.Sesape yg tgh menganggur sambil menunggu keje tetap bole cal saya di 0197550322

  6. kesiann..korang ekk…syukur ler aku yang dah ada kerja nie, gajji & benefits pun leh tahan…good luck ler aku doakan korang dpt keja tak lama lagi kay!!!

  7. Saya mempunyai banyak tanggungan dan sedang berusaha mencari kerja yang stabil dan bergaji tinggi. Silalah email saya berhubungan dengan tarikh , masa dan tempat hari pemadanan kerja. Terima kasih.
    Email saya : osim05@yahoo.com

  8. Saya mencari pekerja sambilan/tetap , untuk bekerja di kiosk saya yang bakal beroperasi di tropicana city mall , Kelana Jaya. Waktu kerja 12tengah hari-8 malam, 6 hari seminggu. Mula bekarja 15/11/2009. Bas percuma disediakan dari LRT Kelana Jaya ke Tropicana City Mall. Berminat sila hubungi mail.jumperoo@gmail.com

  9. sape sudi nk kenalan msuk lah email sya…..

  10. Sesiapa yang ingin mencari pekerjaan yang menghasilkan pulangan yang lumayan tanpa memerlukan masa yang banyak…

    Part Time Boleh, Full Time Pun Boleh

    Hubungi saya di abe_gayo@yahoo.com
    0123267891 & 0192553615

    Area JB,Skudai

  11. Saya lepasan spm/stpm,berpengalaman sebagai pembantu klinik dah 3 tahun.sekarang saya tak bekerja,kerana mengikut suami berpindah di tempat baru.kalau ade kerja kosong yang padan dengan saya,saya nak sangat.Tq!

  12. Muhammad Faizal Bin Kadir Baba on December 31st, 2009 at 1:20 pm

    saya mempunyai ijazah dalan sains politik (USM). Mempunyai pengalaman 1 tahun 4 Bulan Sebagai Eksekutif Halal di sebuah makanan di Perak.Boleh menguruskan proses permohonan halal han menyediakan dokumen yag dikehendaki oleh badan halal di malaysia.
    Igi mencari kerja di syarikat yang lebih baik dan berpatutan dengan apa yang boleh saya tawarkan.
    Terima kasih
    (012-4475603)

  13. saya mencari kerja kosong full-time.saya tinggal di gombak.berpengalaman sebagai despatch selama 3tahun.2tahun sebagai office-boy syarikat kontraktor dan setahun firma guaman sebagai despatch sambilan.saya amat berminat utk bekerja di firma guaman sekitar lembah klang sahaja.berpengalaman melakukan filing dan membayar saman mahkamah.boleh hubugi saya jika ada memerlukan despatch lawyer 013-6323077(faiz)

  14. Hai zureen,
    Kerja2 dalam bidang elektrical tu part time ke full time? saya nak cari kerja part time (sabtu/ahad/malam2) dalam bidang pendawaian elektrik ni, nak cari pengalaman, gaji tak kisah tp atleast lepas duit makan ok la. Saya prefer area N.9/ K.L/ Selangor. Sape2 yg ingin menawarkan peluang kerja pada saya blh hubungi saya di 0123750115

  15. mohd iqmal bin ahmad maliki on May 27th, 2011 at 1:41 am

    SAYA LEPASAN DIPLOMA PENGURUSAN INSTITUSI ISLAM..DAN BARU TAMATKAN KURSUS EKSEKUTIF PRODUK HALAL (JAKIM) DI MELAKA..SAYA PERLUKAN KERJA SEBAGAI HALAL EKSEKUTIF MANA-MANA KILANG,HPA,HOTEL,RUMAH SEMBELIH YANG MEMERLUKANYA..TALIFON SAYA D1 017-9488544.SECEPAT MUNGKIN.

  16. rashidah hajari on August 26th, 2011 at 1:08 am

    salam sejahtera,sy rashidah hajari,sy mencri kerja yg tetap,sy ingin membantu suami sy,sy sudah bkahwin dan mempunyai 2cahaya mata,slh sorang cahaya mata saya sakit heamophilia A,sy hnya bljar stkt spm walaupun sy tdk brplajaran,tapi sy ada pengalaman pkrjaan.sblm nie sy bkerja di pappa rich sebagai managment team,insaallah jika sy dpt pkerjaan tetap.sy akan buktikan yang sy blh brkhidmat untuk syarikat n negara.sy berharap,pihak tuan n puan dpt mempertimbangkannya.sekiranya sy di terima bkerja,sy akan lakukan yang terbaik.jasa baik tuan n puan amat saya hargai.sila hubungi sy 010-2966794 jika ada kekosongan sy tdk kish ape2 pkerjaan asal dpt meringankan beban suami sy.

  17. assalam.. hai nama saya monalisa saya menetap di KL, saya masih bekerja di sebuah syarikat sebagai KERANI ADMIN, saya bekerja disyarikat ini selama 5tahun tapi memandangkan ekonomi sekarang tidak menggalakkan syarikat tempat saya bekerja sekarang akan ditutup. Sebelum syarikat ini ditutup dalam akhir bulan nie, saya ingin mencari pekerjaan memandangkan saya hendak menolong suami dari segi kewangan, saya menpunyai 2 orang anak masih kecil dan bersekolah. Saya hanya berkelulusan SPM tapi saya minta maaf sijil saya telah hilang kerana banjir, dalam proses mendapatkan balik. Saya ada pengalaman dalam bidang PERKERANIAN/KERANI ADMIN selama 8 tahun. Di harap ada pihak yang sudi ambil saya. Sekian, terima kasih

  18. wan muhammad hafizi on April 17th, 2012 at 4:09 pm

    salam.. saya lepasan sijil teknologi makanan di politeknik kuatan pahang.. saya ingin mencari kerja dalam bidang pengurusan makanan atau pertaniaan.. sekiranya ada jwatan kosong untuk saya,
    hubungi saya plizzz…

    ni nom. saya 0139001145

  19. saya azmie,sedang mencari kerja dlm bidang perkerja am,atau pembantu sekolah ,pemandu kereta pejabat,dlm kawasan muar ,johor atau melaka..bukit gambir,tangkat,sekira ada jwatan kosong sila hubungi saya.012 9617410 ..saya skg betul mermerlukan perkerjaan.
    terima kasih.

  20. salam,

    saya sedang mencari kerja dlm bidang pembantu pejabat..
    sebelum ni pernah berkerja dgn salah satu syarikat di shah alam..
    ada permasalahan sedikit dgn owner syarikat..
    tu yg membuatkn kami mengundur diri..
    maaf,
    ini bkn ayat minta simpati drpd kalian..
    saya jenis tidak memilih kerja..
    ade peluang kerja.insyaallah..
    bersyukur kpd tuhan..

    male,21 years old,stay in saujana utama sg buloh..

  21. MEMOHON PENEMPATAN KERJA DI CAWANGAN TUAN (JAWATAN KOSONG).

    Saya Anna Nurhanie Syuhada Binti Mohd Saudi numbor kad pengenalan 921020-01-6226 pelajar lepasan dari Putra Intellect Interbnational College, Puchong jurusan Diploma In Risk Management (Diploma Pengurusan Risiko). Saya dengan rasa rendah diri memohon jasa baik tuan untuk mengisi jawatan kosong di cawangan tuan sekiranya ada kekosongan. Saya adalah lepasan pelatih praktikal Dari Malis Perbandaran Kulaijaya dalam Jabatan Undang-Undang Dan Penguatkuasaan.

    2. Skop jurusan yang telah saya pelajari antaranya ialah Criminal Procedure & Law Of Enforcement, Risk Management & Crisis Handling, Human Resource & Talent Management, Public Relations & Business Communication, Managerial Mathematics & Statistics, Frand Detection & Corporate Intelligence, Business Management & Organizational Behavior, Decision Making & Problem Solving, Analytical Reasoning & Critical Thinking, Health And Safety Management. Diharap dengan ilmu yang saya timba ini dapat saya gunakan sebaik mungkin di cawangan tuan. Tambahan itu, saya juga boleh bekerja dalam masa yang panjang, boleh bekerja secara berkumpulan juga sedia menerima kritikan atau teguran yang membina.

    3. Saya amat berharap permohonan kerja ini akan tuan pertimbangkan kerana saya ingin bekerja dan memberi sepenuh perhatian di samping meningkatkan margin keuntungan syarikat. Segala kerjasama dan jasa baik pihak tuan saya dahului dengan ucapan terima kasih.

    ANNA NURHANIE SYUHADA BINTI MOHD SAUDI
    No Tel: 012-7916241 / 012-7810284 / 012-7001967
    I/C: 921020-01-6226

  22. assalamualaikum…saya nur ashikin binti mat zali..
    saya lepasa sijil kolej perhotelan dan pelancongan..
    saya tak kesah kerja apapun..yang penting bersesuaian dengan kelulusan sya,,sekiranya ada peluang pekerjaan kosong..
    ni nom saya 0102445042..
    terima kasih…

  23. nurul ernie sofea bt roseli on March 14th, 2013 at 3:36 pm

    hubungi sya andai ade kekosongan kerja di kedah area sp… part time/full time hubungi sya 0124695113 lepasan diploma.. 21 thun thnks

  24. as,kum….

    sy berasal dari negeri sembilan,sy memng tak ada sijil sekolah menegah..sy stat berhenti sekolah masa tingkatan tiga,kerana berhenti sekolah pergi kerja,dulu keluarga memng susah..
    sy kalau pengalaman kerja pejabat tau seadanya dengannya memang tak ada..tapi kalau kerja kontrek memng sy pernah kerja seperti;

    1)susun kayu getah
    2)pandu cobe trektor
    3)pasang longkang
    4)lori hantu
    5)ubah suai rumah dan lain2 lagi

    dulu masa ada kerja,sy ambil projek buat rumah tapi cuma ambil upah buat saje barng tuan umah beli,tapi sy ambil upah tak sampai 100 peratus cuma 60 tau 70 peratus jer dari harga barng.sy kad cidb pun ada…
    skrg ini bukan senang nak crik kerja,hanya kerja cam itu sy blh buat.jika ada kontrek tukang umah tau kerja dengan batu,pasir tau simen.puan,encik beri lah sy peluang pekerjaan…

  25. Boleh hubungi saya untuk sesiapa yang memerlukan pekerjaan.
    Interview terbuka dan ibu tunggal digalakkan memohon.Kelayakkan tidak diperlukan. Sms atau hubungi Mazwin 0193592206

Leave a Reply

69,005 views